Konobar

Naziv poslova: poslovi konobara/ice

ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Program osposobljavanja za obavljanje poslova konobara/ice

 

RB. REZULTAT (biti sposoban…) VJEŠTINE ZNANJE
1. Racionalno upotrebljavati materijale i energiju Znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi konobar/ica Znati opremu restorana (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar i sl.)

 

2. Planirati postupke i tijek rada od pripremnih do završnih poslova uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika

 

Iskorištavanje rada, vremena, broja izvršioca, pomoćnih sredstava, energije i živežnih namirnica u suvremenoj organizaciji rada u restorana Znati organizaciju rada u svim odjelima i sinkronizaciju cjelokupnog rada.

 

3. Pravilno se služiti pisanom dokumentacijom Upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju  – jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik Znati ustrojstvo dokumentacije i njezino postojanje koje dokazuje  poslovne događaje, neprekidne promjene i rezultate (materijalne i financijske) toga rada
4. Prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje Uvježbati  pristup prijemu i ispraćaju gostiju Znati dužnosti konobara na radnom mjestu
5. Uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte),

 

Primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa, tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi, te tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća Osposobiti se za prepoznati osnovnu podjelu i podrijetlo živežnih namirnica.
6. Poslužiti hladne i tople napitke, vina, vode, aperitive, žestoka pića, likere, piva, bezalkoholna pića i dižestiva

 

Preporučiti i opslužiti  raznim vrstama pića Razlikovati hladne i tople napitke, vina, vode, aperitive, žestoka pića, likere, piva, bezalkoholna pića i dižestiva
7. Posluživati u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama, na vrtnim partyjima i banketima

 

Definirati prostorije, inventar, oblik stolova, način prekrivanja stolova, dekorativne elemente, osoblje, jela, pića i napitke, tijek posluživanja i završne radove Znati posluživanje u raznim situacijama.
8. Primijeniti različite načine naplaćivanja Izračunati troškove Znati ispisati i naplatiti račun za konzumirane usluge.

 

UVJETI ZA UPIS 

U program osposobljavanja za poslove konobara/ice može se upisati osoba koja ima:

  • završenu osnovnu školu
  • navršenih18 godina života
  • posjeduju liječničko uvjerenje kojim se utvrđuje da je polaznik/ca zdravstveno i psihički sposoban/na za obavljanje poslova konobara/ice

 

Izvodi se samo s odraslim polaznicima za osobne potrebe i  za potrebe organizacija koje ih upućuju na osposobljavanje.