Konobar

Predavači

Naziv zanimanja: Konobar/ica

ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

 

  • provoditi pripremne radove, održavati sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja
  • postaviti stol
  • poslužiti sve vrste jela prema sustavima posluživanja kod nas i u svijetu
  • služiti se evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića
  • prihvatiti gosta, primiti narudžbu, poslužiti ga, naplatiti uslugu i ispratiti gosta
  • komunicirati na stranom jeziku s inozemnim gostima
  • primijeniti osnove opće kulture u komunikaciji s domaćim i inozemnim gostima

Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.

UVJETI UPISA:

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola i navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

 

Uvjeti za upis u programe prekvalifikacije.

  • Najmanje 17 godina starosti
  • Završena najmanje dva razreda srednje škole
  • Liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice
  • Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

 

Za polaznike koji se upisu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • Razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • Razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
  • Praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti

 

Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje konobar/ica izvodi se u obrazovanju odraslih konzultativno instruktivnom nastavom.