Mesar

Naziv poslova: poslovi /mesara/ice

ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Program osposobljavanja za obavljanje poslova mesara/ke

 

RB. REZULTAT (biti sposoban…) VJEŠTINE ZNANJE
1. Obavljati osnovne procese rada u goveđoj klaonici Prepoznati nepoželjne promjene na mesu Znati građu mesa
2. Obavljati osnovne procese rada u svinjskoj klaonici Prepoznati nepoželjne promjene na mesu Znati građu mesa
3. Obavljati pripremne poslove za proizvodnju mesnih prerađevina Obaviti pripremne poslove za proizvodnju kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, masti i konzervi Steći osnovna znanja o proizvodnji kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, masti i konzervi
4. Održavati higijenu prostora i uređaja koji se koriste pri radu Pridržavati se  mjera osobne higijene i higijene sredstava i opreme koja se koristi pri radu Znati zakonske propise o higijeni
5. Primijeniti postupke pružanja prve pomoći Pružiti prvu pomoć pri gušenju, krvarenju, opeklinama, smrzotinama, toplinskim  kemijskim i mehaničkim

ozljedama, te transportirati ozljeđene

Steći znanja o mogućim ozljedama i stanjima unesrećenih

 

UVJETI ZA UPIS 

Uvjeti za upis u program osposobljavanja:

  1. Navršenih 15 godina
  2. Završena srednja škola
  3. lječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice

Izvodi  se samo sa odraslima  polaznicima za osobne potrebe, za potrebe zavoda za zapošljavanje i za potrebe organizacija koje ih upućuju na školovanje.