Posjetite nas na Facebooku IMATE PITANJE? +385 21 509 900

Prekvalifikacije: Petnaest sobarica brzo će naći posao

Prekvalifikacija za sobarice

Nezaposlene žene prekvalificirale se za zanimanje u turizmu

Po potrebi, zaposlit će ih hotel ‘Le Meridien Lav’, gdje su prošle praktični dio obuke, a na prekvalifikaciju su se odlučile jer su na Zavodu za zapošljavanje vrlo tražene, a turistička sezona obećava.

Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Sandra Šegvić (39) iz Solina jedna je od njih, a godinama je u sezoni radila u tvrtki “Sunčani Hvar” u kuhinji i kao čistačica.

− Shvatila sam da će biti svega nakon što su tvrtku preuzeli stranci, pa sam otišla vidjevši da tu nema budućnosti. Nakon toga, dvije sezone radila sam u supetarskim hotelima – kaže.

Uzele stvar u svoje ruke

Na prekvalifikaciju se odlučila jer je ionako i prije radila u hotelima, no htjela je nešto novo i sigurno.

− Ponuda za posao još uvijek nema, a i oblačno nam vrijeme ne ide na ruku, no bit će gostiju u srpnju i kolovozu pa se ne bojim, netko će me već zaposliti – kaže Sandra Šegvić.

Iskustva u ugostiteljstvu, radom u kuhinji, pa i na mjestu sobarice, ima i 48-godišnja Bernata Eterović-Sorić iz Splita, a za prekvalifikaciju je, veli, čula posve slučajno.

− Čula sam da su sobarice dosta tražene na Zavodu, pa sam odlučila za to se i kvalificirati – ističe.

Posla će za nju biti, uvjerena je Bernata, što potvrđuje i poziv za posao u jednom hotelu na području Splita koji joj je stigao prije nekoliko dana. − Što reći, volim čistoću i red i to je to – kaže Bernata.

Renata Mijić (37) iz Solina cijeli je život kućanica, a sada se, veli, odlučila malo posvetiti sebi.

− Djeca su već stasala, a ja sada mogu misliti na posao. Iako još nemam ni jedne ponude za posao, ne bojim se jer je sezona pred nama, a turisti će i dalje dolaziti – kaže Renata Mijić.

Ideja da se zaposli u turizmu kao kvalificirana sobarica najlogičniji je izbor i za 40-godišnju Maju Radić s Klisa.

− Od udaje nisam radila. Zadovoljna sam svojim izborom, za sada nemam planova, no sezona obećava – kaže Maja.

Đurđica Muller (33) iz Okruga Gornjeg, nakon sedam godina rada u Njemačkoj, i to na poslovima spremačice i dadilje, vratila se u Hrvatsku.

− Neko vrijeme bila sam na Zavodu i vidjela da su sobarice stvarno tražene, a u prilog mi ide i poznavanje engleskog i njemačkog jezika – kaže Đurđica.

Jedan od razloga prijavljivanja za kvalifikaciju jest i činjenica da će, kaže, nakon ulaska Hrvatske u EU s tim papirom moći raditi bilo gdje, pa joj se to učinilo dobrom opcijom.

Cjeloživotno obrazovanje

U osposobljavanju treće generacije sobarice, u čijem financiranju sudjeluje država, zaslužno je Pučko otvoreno učilište ”Žižić” u Omišu, u suradnji sa splitskom podružnicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i hotel “Le Meridien Lav”, u kojem su se sobarice obučavale u praktičnom dijelu.

− Postoji mogućnost i da ih po potrebi zaposli upravo hotel “Le Meridien Lav”. U svakom slučaju, vjerujem da će sobarice brzo naći posao, jer je tako bilo i s prijašnjim dvjema generacijama − kaže nam Ivan Žižić, ravnatelj učilišta koje je u tri godine obučilo 70 sobarica.

Prekvalifikacija za sobarice

Treća generacija profesionalno osposobljenih sobarica s Antoniom Borićem, pomoćnikom ravnatelja učilišta ‘Žižić’  / foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

Komentari su zatvoreni.
Imate pitanje?