Kuhar

Naziv zanimanja: Kuhar/ica

ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

  • pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica „ prigotoviti jelo“:
  • naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
  • preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
  • ustrojavati rad kuhinje
  • sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela
  • primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane
  • razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja
  • rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena

Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.

UVJETI UPISA:

Uvjeti za upis u programe prekvalifikacije.

  • Najmanje 17 godina starosti
  • Završena najmanje dva razreda srednje škole
  • Liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

Za polaznike koji se upisu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • Razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • Razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
  • Praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti