Slastičar

Naziv zanimanja: Slastičar/ka

ZNANJA VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Opća znanja polaznici stječu iz opće obrazovnih nastavnih predmeta i predmeta orijentiranih na struku, suradnju i grupnu raspravu s radnim timom, logičko razmišljanje, uspješno prilagođavanje radnoj okolini i napredovanju u struci.

Posebna znanja polaznici stječu obrazovanjem iz predmeta orijentiranih na struku i strukovnih predmeta koji su uvjet za osposobljenost polaznika za samostalno i uspješno obavljanje poslova u struci.

Praktična znanja stječu se pokaznim vježbama, raznim oblicima samostalnog rada u praktikumu, praktičnom nastavom u slastičarnama, drugim ugostiteljskim objektima i prehrambenoj industriji.

 Vještine polaznici stječu putem opetovanih vježbi na praktičnoj nastavi, a odnose se na:

  • stjecanje vještina za pravilno rukovanje uređajima, aparatima i inventarom te njihovo
  • pravilno održavanje;
  • vještinu obavljanja pripremnih radova u slastičarskim objektima te održavanju inventara, aparata
  • i uređaja kao i poštivanje osnovnih načela i mjera zaštite na radu;
  • vještine i tehnike neophodne za samostalno pripremanje slastica uvažavajući sve osobitosti
  • svoga rada i korisnika,
  • vještinu kreiranja i pisanja dokumentacije, recepata i cjenika,
  • vještine iz računalstva koje se primjenjuje za rad u ugostiteljskim objektima.

UVJETI ZA UPIS POLAZNIKA

  • završena osnovna škola
  • liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova slastičara/ke
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu.