Naziv poslova: poslovi konobara/ice
ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Program osposobljavanja za obavljanje poslova konobara/ice
|
|||
RB. | REZULTAT (biti sposoban…) | VJEŠTINE | ZNANJE |
1. | Racionalno upotrebljavati materijale i energiju | Znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi konobar/ica | Znati opremu restorana (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar i sl.)
|
2. | Planirati postupke i tijek rada od pripremnih do završnih poslova uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
|
Iskorištavanje rada, vremena, broja izvršioca, pomoćnih sredstava, energije i živežnih namirnica u suvremenoj organizaciji rada u restorana | Znati organizaciju rada u svim odjelima i sinkronizaciju cjelokupnog rada.
|
3. | Pravilno se služiti pisanom dokumentacijom | Upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik | Znati ustrojstvo dokumentacije i njezino postojanje koje dokazuje poslovne događaje, neprekidne promjene i rezultate (materijalne i financijske) toga rada |
4. | Prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje | Uvježbati pristup prijemu i ispraćaju gostiju | Znati dužnosti konobara na radnom mjestu |
5. | Uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte),
|
Primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa, tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi, te tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća | Osposobiti se za prepoznati osnovnu podjelu i podrijetlo živežnih namirnica. |
6. | Poslužiti hladne i tople napitke, vina, vode, aperitive, žestoka pića, likere, piva, bezalkoholna pića i dižestiva
|
Preporučiti i opslužiti raznim vrstama pića | Razlikovati hladne i tople napitke, vina, vode, aperitive, žestoka pića, likere, piva, bezalkoholna pića i dižestiva |
7. | Posluživati u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama, na vrtnim partyjima i banketima
|
Definirati prostorije, inventar, oblik stolova, način prekrivanja stolova, dekorativne elemente, osoblje, jela, pića i napitke, tijek posluživanja i završne radove | Znati posluživanje u raznim situacijama. |
8. | Primijeniti različite načine naplaćivanja | Izračunati troškove | Znati ispisati i naplatiti račun za konzumirane usluge. |
UVJETI ZA UPIS
U program osposobljavanja za poslove konobara/ice može se upisati osoba koja ima:
Izvodi se samo s odraslim polaznicima za osobne potrebe i za potrebe organizacija koje ih upućuju na osposobljavanje.