Naziv poslova: poslovi kuhara/ice
ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Program osposobljavanaj za obavljanje poslova kuhara/ice
|
|||
RB. | REZULTAT (biti sposoban…) | VJEŠTINE | ZNANJE |
1. | Racionalno upotrebljavati materijale i energiju | Znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi kuhar/ica | Znati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar i sl.) |
2. | Planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika
|
Iskorištavanje rada, vremena, broja izvršioca, pomoćnih sredstava, energije i živežnih namirnica u suvremenoj organizaciji rada u kuhinji, | Organizacija rada u svim odjelima i sinkronizaciju cjelokupnog rada.
|
3. | Pravilno se služiti pisanom dokumentacijom | Upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr. – jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik | Znati ustrojstvo kuhinjske dokumentacije i njezino postojanje koje dokazuje poslovne događaje, neprekidne promjene i rezultate (materijalne i financijske) toga rada |
4. | Znati pripremiti jela u ugostiteljskim objektima | Osposobiti se i uz korištenje stručne literature i udžbenika samostalno gotoviti i posluživati jela | Znati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela |
5. | Primijeniti tehnološke postupke gotovljenja živežnih namirnica
|
Uvježbavati i naučiti razne tehnološke postupke sa različitim vrstama živežnih namirnica (mesa, perad, ribe, raci, tjestenine, riža, povrća i voća) | Osposobiti se za prepoznati podjelu i podrijetlo živežnih namirnica.
|
6. | Izložiti i poslužiti jelo | Naučiti i prihvatiti stručno pravilo da svako pripremljeno i gotovljeno jelo treba na valjan način ponuditi i poslužiti | Znati pravila o nuđenju i posluživanju jela
|
UVJETI ZA UPIS
U program osposobljavanja za poslove kuhara/ice može se upisati osoba koja ima:
sposoban/na za obavljanje poslova kuhara/ice