Naziv poslova: poslovi mljekara/ice – sirara/ice
ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM
PROGRAMA
Program osposobljavanja za obavljanje poslova mljekara/ice – sirara/ice | |||
RB. | REZULTAT (biti sposoban…) | VJEŠTINE | ZNANJE |
1. | Pripremiti mlijeko za izradu sira i drugih proizvoda od mlijeka
|
Primijeniti postupak muženja, osigurati higijenske uvjete, te primarno obraditi mlijeko | Znati fiziologiju stvaranja i lučenja mlijeka, te njegova svojstva |
2. | Izraditi sir | Primijeniti tehnologiju proizvodnje autohtonih vrsta sira (sira upoće; priprema mlijeka,oblikovanje sira,zrenje sira) | Znati posuđe, sredstva i strojeve koji se koriste pri radu |
3. | Izraditi razne mliječne prerađevine (maslac, vrhnje i dr.)
|
Primijeniti tehnologiju proizvodnje mliječnih poroizvoda (vrhnja, maslaca i dr.): | Znati posuđe, sredstva i strojeve koji se koriste pri radu |
4. | Odlagati i skladištiti mlijeko i mliječne prerađevine | Čuvati, pakirati i distribuirati mlijeko i mliječne prerađevine | Znati načine skladištenja, čuvanja i distribucije mlijeka i mliječnih prerađevina |
5. | Održavati higijenu prostora za proizvodnju sira i ostalih mliječnih prerađevina | Pridržavati se mjera osobne higijene i higijene sredstava i opreme koja se koristi pri radu | Znati zakonske propise o higijeni |
6. | Pridržavati se mjera zaštite na radu | Primijeniti načine zaštite opasnosti specifičnih za posao mljekara – sirara
|
Znati izvore opasnosti koji se pojavljuju u okruženju (mjestu rada mljekara – sirara) |
UVJETI UPISA
U program osposobljavanja moguć je upis polaznika koji su:
Izvodi se samo sa odraslima polaznicima za osobne potrebe, za potrebe zavoda za zapošljavanje i za potrebe organizacija koje ih upućuju na školovanje.