Naziv poslova: poslovi pekara/ice
ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Program osposobljavanja za obavljanje poslova pekara/ice | |||
RB. | REZULTAT (biti sposoban…) | VJEŠTINE | ZNANJE |
1. | Izraditi tijesta za kruh i peciva | Vršiti prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta | Znati skladištenje i pripremu sirovina u pekarstvu, te vrste i obradu pekarskih proizvoda |
2. | Obraditi tijesta i tjestene komade | Primijeniti dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva.
|
Znati procese obrade tijesta i tijestenih komada |
3. | Pratiti zrenje tjestenih komada | Pratiti obično i kontinuirano zrenje tjestenih komada | Znati razlikovati postupke običnog i kontinuiranog zrenja tjestenih komada |
4. | Peći tjestene komade | Pripremiti tjestene komade za pečenje, ubacivati u peć, peći i vaditi gotove proizvode.
|
Znati procese koji se odvijaju tijekom pečenja |
5. | Hladiti i skladištiti proizvode | Prirodno i umjetno hladiti proizvode, čuvati brašna u skladištima.
|
Znati najčešće bolesti i prepoznati kvarenje proizvoda |
6. | Održavati higijenu prostora i uređaja koji se koriste pri radu | Pridržavati se mjera osobne higijene i higijene sredstava i opreme koja se koristi pri radu | Znati zakonske propise o higijeni |
7. | Primijeniti postupke pružanja prve pomoći | Pružiti prvu pomoć pri gušenju, krvarenju, opeklinama, smrzotinama, toplinskim kemijskim i mehaničkim
ozljedama, te transportirati ozljeđene |
Steći znanja o mogućim ozljedama i stanjima unesrećenih |
UVJETI ZA UPIS
Uvjeti za upis u program osposobljavanja:
Izvodi se samo sa odraslima polaznicima za osobne potrebe, za potrebe zavoda za zapošljavanje i za potrebe organizacija koje ih upućuju na školovanje.