Posjetite nas na Facebooku IMATE PITANJE? +385 21 509 900

Pekar

Naziv poslova: poslovi pekara/ice

ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Program osposobljavanja za obavljanje poslova pekara/ice
RB. REZULTAT (biti sposoban…) VJEŠTINE ZNANJE
1. Izraditi tijesta za kruh i peciva Vršiti prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta Znati skladištenje i pripremu sirovina u pekarstvu, te vrste i obradu pekarskih proizvoda
2. Obraditi tijesta i tjestene komade Primijeniti dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva. 

 

Znati procese obrade tijesta i tijestenih komada
3. Pratiti zrenje tjestenih komada Pratiti obično i kontinuirano zrenje tjestenih komada Znati razlikovati postupke običnog i kontinuiranog zrenja tjestenih komada
4. Peći tjestene komade Pripremiti tjestene komade za pečenje, ubacivati u peć, peći i vaditi gotove proizvode. 

 

Znati procese koji se odvijaju tijekom pečenja
5. Hladiti i skladištiti proizvode Prirodno i umjetno hladiti proizvode, čuvati brašna u skladištima. 

 

Znati najčešće bolesti i prepoznati kvarenje proizvoda
6. Održavati higijenu prostora i uređaja koji se koriste pri radu Pridržavati se  mjera osobne higijene i higijene sredstava i opreme koja se koristi pri radu Znati zakonske propise o higijeni
7. Primijeniti postupke pružanja prve pomoći Pružiti prvu pomoć pri gušenju, krvarenju, opeklinama, smrzotinama, toplinskim  kemijskim i mehaničkim 

ozljedama, te transportirati ozljeđene

Steći znanja o mogućim ozljedama i stanjima unesrećenih

UVJETI ZA UPIS 

Uvjeti za upis u program osposobljavanja:

  1. Navršenih 15 godina
  2. Završena osnovna škola
  3. lječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pomoćnog/e pekara/ice

Izvodi  se samo sa odraslima  polaznicima za osobne potrebe, za potrebe zavoda za zapošljavanje i za potrebe organizacija koje ih upućuju na školovanje.

Imate pitanje?