Naziv zanimanja: Kuhar/ica
ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
- pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica „ prigotoviti jelo“:
- naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
- preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
- ustrojavati rad kuhinje
- sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela
- primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane
- razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja
- rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena
Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.
UVJETI UPISA:
Uvjeti za upis u programe prekvalifikacije.
- Najmanje 17 godina starosti
- Završena najmanje dva razreda srednje škole
- Liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
- Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
Za polaznike koji se upisu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- Razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- Razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
- Praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti