Naziv programa: Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije priprema jela za posebne oblike prehrane
Uvjeti za upis u program
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 4.1 (kuhar)
- Važeća sanitarna iskaznica
Kompetencije koje se programom stječu
SKOMP: Izrada jela
- Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
- Racionalno koristiti namirnice i potrošni materijal
- Očuvati nutricionistički sastav namirnica kroz implementaciju novih tehnika i tehnologija rada
SKOMP: Planiranje i priprema funkcionalne hrane, hrane za posebne, dijetetske prehrambene potrebe i dodataka prehrane
- Predložiti novu funkcionalnu hranu, hranu za posebne prehrambene potrebe i dodatke prehrani u timu
- Izbalansirati nutritivni sastav funkcionalne hrane, hrane za posebne, dijetetske prehrambene potrebe i dodatke prehrani prema uputi
SKOMP: Primjena elemenata prehrambene tehnologije i nutricionizma kod izrade jela
- Primijeniti načela uravnoteženog kombiniranja namirnica u jelu poštujući pravila struke
- Sastaviti jelovnik i meni za posebne prehrambene potrebe uvažavajući organizacijski proces rada u kuhinji i dostupnost namirnica
- Prepoznati aditive i alergene u namirnicama temeljem deklaracije proizvoda
- Osmisliti jelo uz izbalansiran izbor nutrijenata